FAQ

Hittar du inte din fråga nedan vill vi gärna höra den, maila oss på info@fischersverige.se
Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag ska sätta upp en hylla på en lättbetongvägg. Vilken plugg passar bäst?

Svar: Vi har ett par olika plugg som är gjorda för lättbetong. Den bästa för denna uppgift är vår GB-plugg som finns i tre storlekar. Borra ett hål, hamra in pluggen i hålet och sedan kan du skruva upp din hylla.

Jag ska bygga altan. Min vägg är håltegel. Vad ska jag använda för att fästa min bärlina?

Svar: Lämplig infästning är vår SXR-fasadplugg. Den finns som varmgalvaniserad för utomhusbruk och dessutom är den universal dvs. den fungerar i så gott som samtliga byggmaterial. Vid borrning med borrhammare i hålstensmaterial är det bra att borra utan slag för att inte skada stenens ytter-och innerväggar, annars får pluggen mindre att fästa i, har du redan borrat och råkat ut för detta rekommenderar vi att du använder ankarmassa med perfohylsa (mer info om ankarmassa finner du här och här).

Jag ska sätta upp några hyllor, när jag borrade i väggen blev hålen större än jag tänkt mig och det som kom ut från hålet var som fin sand. Nu passar inte den plugg jag har.

Svar: Väggen är troligtvis putsad och den bästa produkten för att lösa ditt problem är vår fill & fix, en flytande plugg som du sprutar in i de hål du borrat så att hela håligheten fylls.  Vänta fem minuter, sen kan du fästa alla hyllorna på väggen genom att skruva in skruven direkt i den nu härdade massan. Fill&fix fungerar i alla material och ger dig en säker infästning även när materialet är väldigt skört. Instruktionsvideo för Fill&Fix

Varför finns det så många olika pluggar att välja på, det gör det ju bara förvirrande. UX-pluggen till exempel fungerar ju i alla material.

Ja, det är rätt att UX-pluggen fungerar i alla material. Skall du sätta upp något som du vet väger mindre än 16kg så kan du använda UX-pluggen utan att ens fundera på vad det är för material i väggen. 16kg är det lägsta utdragsvärdet som UX-pluggen har och det är i enkelgips.

Vet du däremot att det är till exempel betong i väggen så får du betydligt bättre utdragsvärde om du använder en plugg som är gjord speciellt för betong, exempelvis SX-pluggen. Jämför man UX 8 och SX 8 så får man dubbla utdragsvärdet med SX (200kg) jämfört med UX (100kg).

Jag ska sätta upp gardinstänger i en gipsvägg, vilken infästning passar bäst? Är det något speciellt som jag ska tänka på?

Vår UX-plugg är universal och passar i alla byggmaterial och är den plugg vi rekommenderar. Viktigt att tänka på är att skruven ska vara längre än pluggen och gardinkonsolen tillsammans. Detta gör att skruven går igenom pluggen ordentligt när allt är färdigmonterat. Är skruven för kort expanderar inte pluggen som den ska och du riskerar att gardinerna faller ner.

Vilken är den bästa infästningen man kan göra i lättbetong?

Det bästa vi kan rekommendera för högsta utdragsvärde är vår borr PBB tilsammans med ankarmassa. Vill du läsa mer om ankarmassa och tillbehör så skrev vi om det i ett av våra nyhetsbrev som du hittar här.

Jag ska sätta upp skyltar på fasaden på en av mina fastigheter. Fasaden är tilläggsisolerad med 100 mm frigolit (styrolit) och putsad. Finns det någon lösning som motverkar sprickbildning i putsen när jag drar fast skyltarna?

Thermax, vårt system för avståndsmontage löser ditt problem galant.

Thermax 8 och 10
Thermax 12 och 16

Hur ska jag sätta fast förtöjningsfjädrar i berget ute på landet?

Bästa lösningen från oss är att använda en gängstång som heter RGM12 i kvalité A4 så är man säker på att den klarar flera år utan att det rostar sönder. Använd tillsammans med glaspatron RM12, och ringen RI M12.

Kombinationen finns i 6 olika längder och klarar nästan 2000 kg.

fischer Contact

fischer Sverige AB

fischer Sverige AB

Tenngatan 4

602 23 Norrköping

Sweden

Tel.: +46 11 31 44 50
Fax: +46 11 31 19 50